کمر

کمر

        

کمر

کمر

ناحیهٔ کمر یا لومبار (lumbar) به جایی اشاره میکند که انحنای ستون فقرات به جلو به سمت حفره شکمی می‌باشد. لامبار از حدود ۵ یا ۶ اینچ زیر استخوان کتف یا اسکاپولا شروع می‌شود و در بالا به قوس توراسیک یا قوس سینه‌ای مرتبط و از پایین تا ستون فقرات خاجی ادامه می‌یابد. در آناتومی کمر بخشی از شکم (ابدومن) است.

لامبار (lumbar (از کلمه lumbus به معنی شیر گرفته شده است و دقیقاً موید نامش می‌باشد چرا که قدرت و انعطاف پذیری از جهت بلند کردن اجسام، چرخیدن و خم شدن را در خود دارد. در آناتومی چهارپایان، لامبار یا کمر به بخش شکمی جثه بین دیافراگم و لگن اطلاق می شود. این ناحیه در واقع به ستون فقرات کمری و نواحی اطراف آن اشاره دارد. در آناتومی انسان 5 مهره کمر بزرگترین و قویترین مهره ها در بخش قابل حرکت ستون فقرات می باشند که نبود مجرا در زائده عرضی(transverse process ) از ویژگی های آنان می باشد.

ستون فقران کمری

ستون فقران کمری دارای مشخصه‌های اختصاصی زیر می‌باشد:

  • در ستون فقرات بیشترین وزن را مهره‌های ستون فقرات کمری تحمل می‌نمایند که بزرگترین مهره‌ها در ستون فقرات می‌باشند بطوری که مهره‌ها در این قسمت قادر به تحمل کل جثه می‌شوند.
  • دو بخش انتهایی لامبار به نام L4-L5 و L5-S1، شامل مهره‌ها و دیسک‌ها، بیش تر وزن را تحمل می‌نمایند و بنابراین بیشترین احتمال آسیب در این قسمت رخ می‌دهد.
  • ستون فقرات کمری در مفصل Lumbosacral (L5-S1 (به استخوان خاجی متصل می‌شود. این اتصال امکان چرخش را فراهم می‌سازد بنابراین لگن و ران‌ها هنگام راه رفتن و دویدن آویخته هستند و امکان حرکت ایجاد می‌شود.
  • طناب نخاعی از انتهای جمجمه در میان ستون فقرات گسترش می‌یابد و تا T12-L1 جایی که ستون فقرات توراسیک (سینه‌ای) به ستون فقرات کمری می‌رسد ادامه پیدا می‌کند. در این نقطه رشته‌های عصبی بیشماری از طناب نخاعی مشتق شده و تا پایین ترین اندام‌های تحتانی همچون باسن و پاها گسترش می‌یابند. از آن جهت که طناب نخاعی در میان ستون فقرات کمری ادامه پیدا نمی‌کند آسیب به این نقطه به ندرت سبب ایجاد مشکل در سیستم عصبی یا فلج می‌گردد.طناب نخاعی در مهره های L1 – L2 به پایان می رسد. بافت عصبی که در زیر این بخش گسترش می یابد رشته های مجزای عصبی هستند که مجموعاً cauda equine را شکل می دهند. در بین هر مهره لامبار یک ریشه ی عصبی وجود دارد و این ریشه های عصبی دوباره برای تشکیل بزرگترین عصب منفرد در بدن انسان به نام عصب سیاتیک با یکدیگر جمع می شوند.عصب سیاتیک به پا منتقل میگردد به همین دلیل یک ناهنجاری مثل فتق دیسک در ستون قفرات کمری با تاثیر گذاشتن بر ریشه های عصب می تواند سبب ایجاد دردی گردد که در امتداد با عصب سیاتیک تا پایین پا کشیده شود.
  • چندین ماهیچه در کمر وجود دارد که به چرخش ، انعطاف پذیری و قدرت ستون فقرات کمک می کنند. احتمال صدمه دیدن این ماهیچه ها به ویژه در هنگام بلند کردن یک جسم سنگین و یا بلند کردن در حال چرخش وجود دارد. کشیدگی ماهیچه در کمر می تواند بی نهایت دردناک باشد اما معمولاً ظرف چند روز یا هفته بهبود پیدا خواهد کرد.

ستون فقرات کمری بیشتر وزن بدن را تحمل میکند و بیشترین انعطاف پذیری را ایجاد می نماید ، ترکیبی از قدرت و ظرافت که آنرا مستعد آسیب دیدن میکند به همین جهت شکایت از کمر درد اینقدر شایع است در کتاب فرهنگ فارسی معین و لغت نامه دهخدا کمر اینگونه معنی شده است : ناحیه ای از تنه که از بالا محدود به یک سطح افقی است که از کنار تحتانی دوازدهمین زوج دنده های قفسه ٔ سینه می گذرد و از پایین محدود به سطحی افقی می شود که از تاج خاصره مرور می کند. ناحیه ٔ کمری که معمولاً به نام کمر خوانده می شود، در قسمت جلو محدود به سطح داخلی تنه های مهره ٔ کمری است که در پشت امعاءو احشاء در ناحیه ٔ شکم قرار دارند و از قسمت خارج یا خلف ، عضله ٔ خارجی کمری و پوست بدن در این قسمت آن را محدود کرده است . [۱] [۲]

کمر درد

کمردرد یکی از شایع ترین مسائلی است که هر فرددر طول عمر خود به ان مبتلا می شود. درد کمر به علل مختلفی می تواند بروز کند از جمله: بیرون زدگی ، دیسک ، فیبروزیت ، آرتریت پشتی ، رماتیسم ، سیاتیک و...
بسیاری از کمر دردها به دلیل نتایج وضعیتهای آناتومیکی نادرست است ، که می توان به نشستن های نادرست اشاره کرد.[۳]
برای تصحیح نشستن باید لوردوزی کمر را درست کنیم که این امر به کمک پشتی های طبی امکان پذیر است.